Rozenolie
De vluchtige olie wordt door destillatie bereid uit de verse bloemblaadjes van diverse soorten rozen. De beste rozenolie wordt van één soort roos gemaakt, doch gebruikelijk is het om meerdere soorten voor het verkrijgen van rozenolie te gebruiken. Doorgaans heeft men 5000 kg rozenblaadjes nodig voor het verkrijgen van één kilogram olie. Voor cosmetische preparaten wordt de olie zelfs nog verdund, hetgeen de geur alleen maar ten goede komt. Men gebruikt de olie uitwendig bij lichte brandwonden en mengt daarvoor 3 druppels met 1 eetlepel zoete amandelolie. Bij een onzuivere huid voegt men 6 tot 10 druppels toe aan een glas gekookt en tot lauw afgekoeld water waarmee men tot 2 maal per dag de huid afspoelt. Ter verzorging van de huid bij insectenbeten doet men 2 druppels op een vochtig watje om hiermee de beet of steek te deppen. Gebruik: Verdamp deze olie in een aromabrander of voeg enkele druppels toe aan een bad- of massageolie. |