Kruidnagel gemalen
Kruidnagel is een specerij met een zeer uitgesproken smaak. Het zijn gedroogde ongeopende bloemknoppen van de kruidnagelboom. Het steeltje blijft aan de bloemknop zitten, hier komt de naam nagel vandaan. In totaal is de kruidnagel ongeveer 1 centimeter lang. Kruidnagel wordt veel gebruikt in koeken, zo is het de smaakmaker van speculaas. Ook wordt het veel gebruikt om mee te laten trekken in marinades. Zo is het een traditie om het toe te voegen bij het bereiden van wild. De kruidnagels zelf kunnen niet gegeten worden. Wel blijven ze zelfs na lang trekken nog smaak en geur afgeven. Een andere manier waarop kruidnagel gebruikt wordt is door ze in de gluhwein of brandewijn toe te voegen.
Latijnse naam:
Syzygium Aromaticum.
Gebruik:
Te gebruiken in onder andere stoofschotels, varkensgebraad, warme winterse dranken zoals glühwein en winterse thee, sauzen en gekookte bouillon.
Voeg de kruiden volgens recept of naar smaak toe.